Ràbia a la carretera

Per Caroline Livesey, triatleta professional

Fa dos anys vaig ser víctima d’una agressió a la carretera. Una agressió motivada per la ràbia d’un conductor. Si no fos una atleta professional, supòs que hauria deixat de pensar-hi fa molt de temps. Però el fet és que encara no he aconseguit recuperar la forma. Aquest incident ha tingut moltes conseqüencies en la meva salut i en la meva condició física. De fet, la majoria dels dies he de lluitar contra algun dolor.  Com a ciclista, no vaig fer res malament en aquell incident. No canviaria res del que vaig fer, fins i tot ara, i ho he reflexionat moltes vegades. Però durant el judici, la defensa va afirmar que vaig circular de manera irresponsable. No és cert, valoro la meva vida i no desig la mort. Però m’he adonat de com es comporten alguns ciclistes a les carreteres. Sóc sensible a qualsevol comportament que pugui molestar a un conductor, perquè  no es pot saber si el conductor estarà tan enfadat que ho farà pagar al següent grup de ciclistes que trobi a la carretera.

A Mallorca, els mesos d’abril i maig són molt perillosos. Durant la resta de l’any, segur que hi ha molts ciclistes aquí, però en quantitats manejables. Grups de 5 a 8 persones cada pocs quilòmetres. Els conductors tenen espai i els ciclistes no es senten propietaris de la carretera. Però ara mateix, la combinació d’un número creixent de conductors turístics i una sobrecàrrega de ciclistes fan que algunes de les carreteres siguin realment perilloses. Són habituals els grups de més de 50 ciclistes, s’apropien de les carreteres i pensen que si tots duen el mateix vestic de licra, són immunes a les normes de carretera.

Això fa que la meva sang bulli més que la dels conductors estúpids. No només són aquests grups els que donen un mal nom als ciclistes, sinó que fan les carreteres més perilloses. Estic segura que no passa només a Mallorca. Així, per tant, us deixo els meus consells per a tots aquells ciclistes arrogants i federats. Són coses que he observat amb massa freqüència en aquesta illa preciosa i espero que la situació no empitjori en els propers anys.

Un grup de ciclistes no és un camió de 40 tones  Ets tan vulnerable, potser fins i tot més, en un grup de ciclistes que quan rodes en solitari.  Per als conductors, el comportament dels ciclistes en grup és molt difícil de preveure. Els errors es produeixen quan els ciclistes es comporten de manera irracional. Restringiu el número del vostre grup com a màxim a 10. Assegureu-vos que teniu clares les indicacions amb les mans, les indicacions de veu que heu de fer en cas de punxada,  de gir o aturada per fer un pixu.  I més important encara: si sou de diverses nacionalitats, com és habitual, pensau que “no” en un idioma pot sonar com “anar” en un altre, i això només pot acabar en llàgrimes. Sigues clar. I si tens dubtes, el millor és seguir la ruta.

Sortiu de la carretera Si us trobau en una situació que requereix que el grup s’aturi, sortiu de la carretera. El que vull dir és que heu de trobar una pista que sigui prou gran com per acomodar a tothom i que TOT el grup  quedi fora de la carretera. Ahir vaig trobar un grup que s’havia aturat per fer un pixo, i estaven col·locats a banda i banda de la carretera, deixant només  espai perquè passés un cotxe pel mig.  Era una via, una carretera ràpida. No miraven cap a la direcció del trànsit, ni es preocupaven de moure’s quan els cotxes estaven clarament molestos. Si jo no hagués tingut moltes ganes de fugir ràpid del perill, m’hauria aturat per informar-los. Una situació simplement estúpida.

Aturar per pixar  Aquest punt es dirigeix ​només als homes perquè les dones (en la seva majoria) no tenen el luxe de ser capaces de pixar fàcilment al costat d’una carretera. Aquesta és una illa preciosa amb hectàrees de natura a l’abast de la mà. T’imagines que això fos casa teva i durant la major part de l’any a cada cruïlla de carreteres t’hi trobes grups de ciclistes fent pixos als arbres, mates, etc..? És totalment inacceptable i francament groller. La gent viu aquí, estima aquesta illa i no volen veure pixar homes vestits de licra enmig d’una carretera. Per l’amor de Déu, cercau una espai enfora de la via pública. I, me sap greu, les rotondes no són aquest lloc.

Aquesta és una illa preciosa amb hectàrees de natura a l’abast de la mà. T’imagines que això fos casa teva i durant la major part de l’any a cada cruïlla de carreteres t’hi trobes grups de ciclistes fent pixos als arbres, mates, etc..? És totalment inacceptable i francament groller.

Utilitzeu les zones de servei Si els cotxes van a més de 70 km / h (van més ràpid), al meu entendre, no hauríeu de fer aturades a la carretera. Sobretot a banda i banda. Si us trobeu en una carretera molt transitada per equivocació, deixeu-la tan aviat com sigui possible. Poseu-vos en un sol costat i utilitzeu la zona de servei si n’hi ha. És per la vostra pròpia seguretat. Tu i els teus companys no sou un camió de 40 tones, sempre sortiràs perdent. Ah, i si anau per un camí tampoc no és una excusa per ocupar-lo tot. Els cotxes també els utilitzen per accedir a les propietats, no són carrers bici.

Línies blanques Hi són per alguna raó. Si la carretera té una línia blanca continua cap al mig, significa que no es pot creuar. Als descensos de la muntanya anau a una velocitat adequada a la vostra capacitat. No és una cursa. Si baixes massa ràpid i vas pel costat equivocat és probable que acabis damunt un parabrisa, aterris a sobre d’un altre ciclista, t’estampis a un arbre o caiguis per un penya-segat. Malauradament, he vist massa ambulàncies a les baixades de la muntanya.

Disculpeu-vos Si avançau un conductor o, per accident, cometeu un error en una cruïlla, demaneu disculpes. Actuau com éssers humàs. No actueu com bojos. La vostra vida està en joc. I accepteu que també cometeu errors, no només els conductors són els responsables.

És hora que els ciclistes se sentin responsables del seu comportament i deixin de culpar al conductor del cotxe

 

Siguis educat Em refereixo a tots els altres usuaris de la carretera i això inclou altres grups. Si un ciclista que roda en solitari avança el vostre vogrup, no és un repte perquè l’intenteu perseguir i demostreu qui és més fort. Tingueu la cortesia de deixar-lo anar. Fins i tot si va amb una bicicleta elèctrica. No es tracte de veure qui pot anar més ràpid.

Tots estem aquí per gaudir de les carreteres, així que feu la vostra feina per assegurar-vos que altres usuaris de la carretera també les puguin gaudir. Donau les gràcies als conductors pacients, i deixau-los passar si sou a un camí estret i no hi ha lloc per fer-ho de manera segura. Sinó, és probable que intentin una maniobra d’avançament perillosa, ja sigui per a vosaltres o per al següent grup de ciclistes que es trobi a la carretera.

Com he dit a la introducció, potser no sou el destinatari de la ràbia d’un conductor, però ho serà el següent grup. Disculpeu-vos, sigueu amables i continuau la vostra ruta. Deixeu espai per a altres grups i usuaris de la carretera. I si veus mal comportament en altres ciclistes, parla. És hora que els ciclistes siguin responsables del seu comportament i deixin de culpar al conductor del cotxe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *