I’m not an Spartan (no soc un espartà)

Ni eren 300, ni van defensar sols les Termòpiles. Ni Xerxers era tan dolent. De fet era un dirigent força culte. A ell i als perses en el còmic i la pel·lícula els deshumanitzen totalment per tal de privar-nos de la possibilitat d’empatitzar amb ells.
Dit això, dir també que la seva acció més famosa fou poc pràctica, per no dir inútil, ja que allà, on pocs varen resistir davant molts, només va permetre endarrerir breument el saqueig i l’ocupació persa de moltes polis gregues, fins i tot de la pròpia Atenes.
Això sí, els espartans varen rendibilitzar molt bé la mort del seu rei, Leònides I. Ja des del moment original, els espartans ho van presentar com el sacrifici suprem… i aquest és el relat que ens ha quedat fixat a l’imaginari col·lectiu: Guerrers sacrificats que lluiten més enllà de les pròpies forces.
La història dels espartans no és tan edificant, però ara sols ens queda el reflexe de la seva glòria. Aquesta glòria ens banya i ens comforta.
És aquest mite, que incorporem a la nostra carrera, la de lluitar més enllà de les nostres pròpies forces, arrossegats pel fang, xuclats dins basses estancades, caiguts en proves d’equilibri o desferts en proves de força.

Sempre lluitem més enllà de les pròpies forces, però per damunt tot hi ha per mi el major mite spartà, el de l’escut..

 

Sempre lluitem més enllà de les pròpies forces, però per damunt tot hi ha per mi el major mite spartà, el de l’escut, la seva principal arma, perquè amb ella protegien el company que hi havia al seu costat.
No som un espartà i vosaltres tampoc, i això és bo, ens allibera de les seves misèries i a la vegada ens apropa a la lluentor del seu mite. Per això sé que quan sigui a la linea de sortida de València, als vostres ulls hi haurà valentia, coratge i determinació per lluitar més enllà de les pròpies forces… però també se que sempre hi haurà un escut per protegir a un company.
Aroo, Aroo, Aroo.

 

Una reflexió de Quito Florit, atleta popular i enamorat de la cursa Spartan Race.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *