“La utopia és imprescindible per superar la duresa d’una vida tan precària”

Carlos Suñer ens convida a endinsar-nos en la lectura del llibre De Ratones y hombres. Títol original: Of Mice and Men. Una novel·la de John Steinbek escrita l’any 1937.  Steinbek és autor també de Las Uvas de la Ira o al Este del Edén.

Tres novel·les duites posteriorment al cinema. La que ens ocupa avui, De ratones y hombres, té dues versions cinematogràfiques. Una del 1939 dirigida per Lewis Milestone i una altra ja de més posterior, del 1992, dirigida per Gary Sinise.

Els dos protagonistes desitgen tenir les seves terres i cuidar els seus animals. Com a lectors sabem que aquest objectiu és gairebé un impossible, perquè (a mesura que llegim) descobrim que no tothom està cridat a fer realitat els seus somnis… I molt menys una persona que pateix discapacitat mental i pertany a una de les classes més baixes de la societat, al sud de Califòrnia…

Aquesta fugida constant és també una crítica al somni americà

Els plans de futur són una constant, així com també ho és el tema de la fugida cap a un somni que no pot arribar mai.

Estam davant un elogi a l’amistat, dins una història de lleialtat extrema, que, al final de la novel·la,  arriba a un límit insospitat i d’una crueltat màxima.

 

CORREM I LLEGIM – DE RATONES Y HOMBRES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *